Het Leger des Heils is in juli een pilot gestart om sport in te zetten voor de activering van jongeren. Doel: de effecten van corona – op lichamelijk, geestelijk of sociaal isolement – opvangen en jongeren activeren richting school en werk. De pilot maakt deel uit van de doorontwikkeling van de participatieprogramma’s: vrije tijd, school en werk, onder leiding van regiodirecteur Rijnmond Zuidwest Gert- Jan Freeke. Gedurende vijf maanden kunnen jongeren op hun eigen woonvoorziening wekelijks meedoen aan het sportprogramma.
Eén van de deelnemende afdelingen is de woongroep Aïda in Capelle aan den IJssel. Hier wonen 21 deelnemers van 18 tot 26 jaar. Ze hebben vandaag een sportdag waar onder meer Alviar Lima, mental coach van Rico Verhoeven een clinic kickboksen geeft. Ondanks de recente start van het programma zien de begeleiders nu al dat sporten wérkt.
In de opzet van het programma zijn drie dingen belangrijk, zegt projectleider Marjolijn van Gerven. “Het zo laagdrempelig mogelijk aanbieden van sport, het betrekken van jongeren in de ontwikkeling van het sportprogramma en het inzetten van sport als onderdeel van herstelgericht werken. Als deze mix van factoren inderdaad leidt tot het daadwerkelijk kunnen activeren van jongeren richting school en werk, gaan we het sportprogramma ook verbreden naar de andere doelgroepen van het Leger des Heils.”
“Ik kom uit een depressie van een paar jaar. Kickboksen helpt me weer ritme te vinden en positieve energie te ervaren. Ik heb weer wat om naar uit te kijken. Je geeft al je energie, om het vervolgens weer terug te krijgen." Mike (23), deelnemer
Levensenergie
Vandaag tijdens de sportdag van Aïda, komt Alviar Lima – mental coach van kickbokswereldkampioen Rico Verhoeven – trainen met bewoners en geïnteresseerde jongeren uit de wijk. Wachtend op zijn komst treffen we Mike (23), die in de fitnesszaal op locatie vast wat oefeningen doet. Kickboksen is zijn hobby én zijn redding, vertelt ‘ie. “Ik kom uit een depressie van een paar jaar. Kickboksen helpt me weer ritme te vinden en positieve energie te ervaren. Ik heb weer wat om naar uit te kijken. Je geeft al je energie, om het vervolgens weer terug te krijgen. Als ik uitrust van een sessie denk ik alweer aan de volgende training. Ik noem het een positieve verslaving, het geeft me levensenergie.”
Mike gaat op dit moment niet naar school of werk. Ondertussen sport hij wel elke dag een uurtje en wie hem ziet trappen, staat verstelt van de energie die ervan afspat. Daarom krijgt hij in het sportprogramma de mogelijkheid om Alviar Lima te assisteren bij zijn trainingssessies, en neemt hij deel aan de landelijke train- de trainer sessies. “Alviar wijst me vooral op mijn positieve punten en daar werken we verder aan. We proberen samen zoveel mogelijk jongeren te bereiken, en dan lekker te sporten met elkaar.”
Grenzen verleggen
Ondertussen is Alviar gearriveerd en lopen we naar een nabijgelegen park. Hij heeft stootkussens en handschoenen bij zich. Net als Mike noemt ook Alviar kickboksen verslavend. “Je verlegt je grenzen en wie het voor het eerst probeert, vindt het negen van de tien keer leuk. Daarbij: als je jezelf door kickboksen beter gaat voelen, ben je ook eerder bereid om verder aan jezelf te werken. Aan Mike merk ik dat ‘ie energieker en positiever van kickboksen wordt; hij heeft weer zin om initiatieven te nemen, maar komt bijvoorbeeld ook makkelijker z’n afspraken na.”
Als ik Mike hoor vertellen hoe kickboksen hem motiveert, dan geeft dat zeker voldoening. Laatst wilde hij niet komen vanwege pijn in z’n been. Ik pushte hem niet, maar vroeg of hij gewoon wilde proberen wat er lukt. ‘Desnoods trap je met één been’, zei ik. Hij kwam, en het ging boven verwachting goed.”
Vliegende start
Aan de zijlijn staat Gert Jan Freeke, regiodirecteur Rijnmond Zuidwest, te kijken. Vanuit de directieraad is hij verantwoordelijk voor sport als onderdeel van het totale participatieaanbod. “Sport is binnen de opvang een beetje veronachtzaamd, terwijl sporten voor een jongen als Mike de enige manier is om tot rust te komen. Het blijft een uitdaging om onze doelgroep gemotiveerd te krijgen en vooral te houden. Dan helpt het als zo’n project niet afhankelijk is van één of twee personen, als de financiën structureel zijn geborgd en als het officieel onderdeel uitmaakt van het herstel van mensen; dat proberen we nu beter te organiseren. En het spreekt jongeren natuurlijk aan als er bekende namen bij betrokken zijn, zoals Alviar. Dat is het mooie; het imago van het Leger des Heils is zo goed dat bijna iedereen die je benadert ja zegt als ze ook maar enigszins kunnen.”
Ik ben sterk
Woonbegeleider Myrthe geniet zichtbaar. Haar deelnemers krijgen semi-ambulante begeleiding, zijn ’s avonds en in de weekenden alleen en krijgen alleen hulp als dat nodig is. “Via sport kom ik op een andere manier met deelnemers in contact. Op kantoor zit er een tafel tussen en kunnen ze het gevoel krijgen: ik moet bij de juffrouw komen. Maar tijdens het kickboksen met een deelnemer moet je soms elkaars nek vastpakken en knietjes geven; normaal pak je elkaar niet zo vast, dus op zo’n moment komt toch een andere emotie los, soms tot tranen aan toe. “Ik ben sterk!”, zei laatst een meisje met wie ik sportte. Dat zelfvertrouwen had ik haar via een gesprek niet kunnen geven. Bij Mike merk ik ook dat hij zich tijdens het boksen sterk voelt, dáár is hij de baas. De wereld om hem heen telt dan even niet.”
Inmiddels heeft ook regiodirecteur Gert Jan Freeke zich laten verleiden kort mee te doen. Met een luidkeels ‘Tjakkaaa!’ schopt hij tegen het stootkussen aan. Alviar, lachend: “Zie je nou hoe verslavend het is?”